Як зробити домашнє вино з винограду?

   Зміст:

  1. Рецепт домашнього вина з винограду
  2. Мої помилки при приготуванні вина
  3. Відео як зробити домашнє вино з винограду?

Доброго дня, любі читачі. Якщо у вас є бажання дізнатися як зробити домашнє вино з винограду тоді ви попали туди, куди треба =). Сьогодні ми розглянемо рецепт приготування домашнього вина з винограду.

Домашнє вино з винограду перш за все корисне, смачне, красиве та завжди відмінної якості.

Воно дуже добре бродить, для нього потрібно мало цукру і крім цього воно не пліснявіє (за нашим рецептом). При покупці винограду в сезон воно виходить досить дешево. Думаю хоча б через ці переваги потрібно спробувати його приготувати, думаю результатом ви і ваші друзі будуть задоволені.

Як зробити домашнє вино з винограду?

Як зробити домашнє вино з винограду?

Ось один з хороших рецептів вина в домашніх умовах.

Бажано готувати вино зброджуванням мезги (роздавлені ягоди). Якщо не має мезги тоді можна взяти чистий сік, але все-таки краще використовувати роздавлений виноград. Завдяки роздавленим ягодам у вина буде кращий запах та колір, збережуться всі корисні властивості кісточок та шкірки. Також не забувайте, що у шкірці ягід знаходяться винні дріжджі, через це процес бродіння у мезги починається раніше, ніж у соку. Також процес бродіння буде активнішим та ваше вино не буде пліснявіти.

1 етап

Як зробити вино?

Підготування дріжджів. Для дріжджів (на 10 кг винограду):

- Я беру 300 грамів немитих ягід винограду «Ізабелла»  можна взяти інший виноград винного сорту;
-  У половині склянки води розчиняю три столові ложки цукру;
- Беру чисту скляну банку та переливаю це все в неї;
- Банку зав’язую натуральною тканиною;
- Дальше потрібно поставити в тепле місце та перемішувати час від часу.
Протягам трьох-чотирьох днів, може й через день (в залежності від кількості дріжджів на ягодах) наші дріжджі для винограду будуть готовими.

2 етап

Як зробити вино?

Для приготування домашнього вина можна взяти виноград любого сорту (виноград повинний бути стиглим та не зіпсованим).

Зазвичай я беру «Киш-Миш». В нього немає кісточок, він дуже солодкий та й ціна його невелика. Смак вина буде типу кагору.

Якщо взяти «Ізабеллу » тоді вино буде мати специфічний запах кісточок

«Тайфа» – з неї вийде світле вино, буде нагадувати смак зарубіжного портвейну.

3 етап

Як зробити вино?

Відокремлення ягоди від гроно. Якщо при цьому будуть залишатись маленькі хвостики залишайте їх. На цих хвостиках теж є дріжджі. Дальше подрібнюємо ягоди любим способом.

В чисте емальоване відро виливаємо мезгу та дріжджі. Зв’язуємо їх в натуральну тканину в 2-3 шари. Ставимо в тепла. Кілька разів на день потрібно помішувати дерев’яною ложкою (щоб мезга не закисала та не пліснявіла).

4 етап (Один з найважливіших).

Як зробити вино?

Після 4 днів проціджуємо мезгу. Для цього нам знадобляться: скляна плашка, велика емальована каструля, друшляк та лійка. Їх всіх потрібно добре вимити харчовою содою а потім розчином лимонної кислоти. Дальше обробити їх парою або окропом.

6 годин перед проціджуванням не потрібно мішати мезгу (щоб вона спресувалась). Бавовняною тканину постелити на друшляк, який вставте в емальовану каструлю. Руками в рукавицях дістаньте зверху мезгу та кладіть на тканину, потім вичавлюйте з неї сік. Потім через цю ж тканину проціджуємо сік з мезгою. Стежте, щоб кісточки, шкірки та інші дрібні частинки не потрапляли до соку. Дальше вилийте сік в банки або бутлі, їх потрібно заповнити на три четверті від їхнього об’єму. Банки потрібно закрити кришками з водяними затворами.

5 етап

Процес перероблення дріжджовими грибками цукру в спирт. Цей процес буде тривати близько 2-3 тижнів. Бажано, щоб температура в приміщенні з вином було близько 19 градусів. Воли осадки вина спустяться наниз потрібно обережно перелити в меншу ємкість під водяний затвор.

Коли помутніння у вина зникне і воно перестане виділяти бульбашки газу (на це йде від 40, іноді 80 днів), переливаємо готове вино в пляшки або малі (до літра) скляні банки.

Перед переливанням потрібно спробувати напій. Якщо потрібно підсолодити вино, тоді розчиніть в цьому ж вині невелику кількість меду або цукру (за смаком) а додайте рідину у вино. Якщо потрібно зробити вино міцнішим, тоді долийте горілки по 20-40 грам на літр вина.

Приділіть особливу увагу до чистоти тари чи пробок. Наливайте вино по шийку, а потім закрийте пробку чи кришку так, щоб частина рідини виливалася через край. Пробки потрібно облити воском чи парафіном. Пляшку кладіть горизонтально, щоб пробка не висохла та не пропускала повітря.

Як зробити вино?

Які в мене були помилки при приготуванні домашнього вина:

  1. Погано відділяв мезгу від соку, в вині було багато осаду, який потім спливав. Іноді це призводило до зіпсування вина.
  2. В вині іноді залишалась невелика кількість осаду, а дріжджі продовжували бродити і вино ставало кислим (погано переливав вино).
  3. Переливав вино у велику тару і воно випивалося протягом певного часу (часто відкривалася пробка). В ємність попало багато кисню і вино  перетворилось на оцет.

Сподіваюсь мою помилки допоможуть вам таке не повторити. Смачного вам вина та успіхів.

Відео як зробити домашнє вино з винограду?

Як зробити домашнє вино з винограду?
11 votes, 3.91 avg. rating (77% score)

Tags: , ,

Category: Кулінарія

Comments (2 коментарі)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Іван коментує:

    Я зазвичай роблю вино з допомогою гумових рукавичок, а не трубок. Хоча чув що з трубочками набагато простіше. Треба буде спробувати зробити вино за вашим рецептом. Спасибі.

  2. Андрій коментує:

    Вино з винограду моє улюблене, дякую за рецепт, обов’язково спробою, шкода що домашнє вино повинне тек довго вистоюватись =(

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


+ чотири = дванадцять